Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Sodoma a Gomora

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Sodoma

zdroj: nějaká Bible
Vyhlášení soudu nad Sodomou

Hospodin ohlašuje soud nad hříšnými městy. Abraham pro ně hledá cestu milosti.

Hospodin pravil: „Křik ze Sodomy a Gomory je tak silný a jejich hřích je tak těžký, že už musím sestoupit a podívat se. Jestliže si počínají tak, jak je patrno z jejich křiku, který ke mně přichází, je po nich veta; zjistím si, jak tomu je.“ Abraham řekl Hospodinovi: „Vyhladíš se svévolníkem i spravedlivého? Možná, že je v tom městě padesát spravedlivých; vyhladíš i je a nepromineš tomu místu, přestože je v něm padesát spravedlivých? Přece bys neudělal něco takového a neusmrtil spolu se svévolníkem spravedlivého; pak na tom byl svévolník stejně jako spravedlivý. Což Soudce vší země nejedná podle práva?“
Hospodin odvětil: „Najdu-li v Sodomě, v tom městě, padesát spravedlivých, prominu kvůli nim celému místu.“ Abraham pokračoval: „Možná, že bude do těch padesáti spravedlivých pět chybět. Zahladíš pro těch pět celé město?“ Odvětil: „Nezahladím, najdu-li jich tam čtyřicet pět.“ A takhle ukecal Abraham Hospodina přes 40, 30, 20 až k deseti. Vždy mu slíbil, že kvůli tolika lidem město nezahladí.

Záchrana Lota

Pro Abrahamovu věrnost vysvobozuje Hospodin Lota z podvrácené Sodomy.

Přišli dva poslové večer do Sodomy. Lot seděl v sodomské bráně. Když je spatřil, naléhal na ně, aby nespali jen tak ve městě, ale aby šli s ním do jeho domu. Poslechli. Tam je pohostil. Jenže obyvatelé města obklíčili dům a chtěli po Lotovi, aby vydal ty dva muže, které si přivedl. Lot jim raději nabízel své dvě dcery, aby si s nimi dělali co chtějí, jen když nechají posli na pokoji. Lid se do něj obořil, že on jim nemá co rozkazovat a chtěli se dostat dovnitř násilím. Poslové ho však vtáhli dovnitř a oslepily několik lidí, kteří stáli před vraty.
Poslové přikázali Lotovi, aby vzal všechny lidi, kteří patří k němu, ať je vyvede z města. Že prý Hospodin se chystá zničit toto město. Lot to oznámil svým zeťům, ale ti se mu vysmáli. K ránu ho poslové donutili vzít svou ženu a obě ženy, aby pro nepravost města nezahynuli. Ale on váhal. Tak ho poslové vyvedli za ruku až za město. Při vyvádění mu Hospodin řekl, aby se neohlížel. Lotovi se nechtělo na horu, na kterou měl jít a tak se domluvil s Hospodinem, že dojde do sousedního městečka Sóar (tj. Maličké). Dřív, než tam Lot došel, nemohl Hospodin nic dělat.
Ale hned jak Lot došel do města, začal Hospodin chrlit na Sodomu síru a oheň, spaloval vše, co rostlo na polích.
Lotova žena šla vzadu a ohlédla se a proměnila se v solný sloup. Smůla…:o)
Abrahám se vrátil k místu, kde stál před Hospodinem. Vzhlížel k Sodomě a Gomoře a spatřil, jak po celém okrsku vystupuje dým... Ale Bůh, když vyhlazoval města, poslal Lota pryč ze středu zkázy.

Lotovy dcery

Lotova cesta končí úsilím jeho dcer o zajištění budoucnosti a zplozením Kouba a Amóna.

Lot vystoupil ze Soáru a usadil se svými dvěma dcerami na hoře. Usadil se s oběma dcerami v jeskyni. Dcery se domluvily, že ožerou otce a budou mít potomstvo. Tak dala prvorozená napít otci vína. Když otec spal, vyspala se s ním a on nic nevěděl. Druhý den udělala to samé i druhá dcera. Otec zase o ničem nevěděl. Obě dcery otěhotněli. První nazvala svého syna Moáb (tj. Z otce zplozený); ten je praotcem Moábců dodnes. Mladší porodila také syna a nazvala ho Ben-amí (tj. Syn mého příbuzného); ten je praotcem Amónovců až podnes.

pozn.: Abrahamova žena Sára je zároveň i jeho sestra (prý jen nevlastní)…

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT